Twee dagen Candidasa

Blijf op de hoogte en volg Wim en Leni

01 Augustus 2012 | Indonesië, Candidasa

Toen wij hier in ons hotel aankwamen zagen wij dat er ’s avonds een barbecue was met Balinese dans. Dus meteen maar een tafeltje gereserveerd. Het eten was zeer uitgebreid en erg lekker. Het dansen was ook leuk om te zien maar niet spectaculair. Mooie dames, mooie kleding, kortom leuk. We kunnen nog geen filmpjes plaatsen op het weblog (zover zijn ze nog niet met de nieuwe website) en de foto’s zijn niet goed vanwege het slechte licht dus jullie moeten ons zo maar geloven.

Gisteren (dinsdag) hebben we een zeer luie dag gehad. Eerst hebben we na het ontbijt heerlijk op een ligbed aan het strand gelegen. Het is tegen de 30 graden (zoals iedere dag op Bali) maar er staat een heerlijke wind. Hierdoor is het oppassen voor verbranden maar heel goed uit te houden. Rond 1 uur vonden we het wel welletjes. Het hotel ligt eigenlijk wel op loopafstand van het “ centrum” waar het stikt van de restaurants en winkels. Maar van een trottoir hebben ze hier echt nog niet gehoord. Dus je loopt zeg maar langs de Groene Kruisweg en dat is absoluut geen lopen, dat gaat het niet worden. Gelukkig heeft het hotel een shuttle service. Dus om 14.00 uur zijn we met die shuttle naar het “centrum” gegaan. Eerst maar even de lunch, aan het strand maar niet om naar huis te schrijven. Ze doen wel vreselijk hun best, daar ligt het niet aan. Vervolgens de winkeltjes langs, altijd leuk maar niets bijzonders dus nauwelijks geld uitgegeven, dat kan nooit kwaad natuurlijk. De rest van de dag hebben we vooral gelezen en dan vliegt zo’n dag echt om.

Voor vandaag hebben we via het hotel een tour geboekt. We gaan naar: Tenganan, dat is een dorp waar ze nog volledig volgens de oude tradities leven, Tirta Gangga is het Koninklijke zwembad en Ujung is het Koninklijk paleis.

De eerste bestemming is het dorp Tenganan, we hadden ons er iets meer van voorgesteld. Bij de ingang was het de bedoeling om een donatie te doen. Er is dus geen entree prijs maar betalen stellen ze zeer op prijs. Er stond een inwoner van het dorp op ons te wachten. Hij zegt dat hij geen gids is maar Engels studeert. Een aparte omschrijving want hij loopt met ons door het dorp en verteld van alles, gewoon een gids dus. Op zich is het dorp apart om te zien en hij verteld dat de mannen alleen in het dorp mogen blijven wonen als zij met een meisje uit het dorp trouwen. Trouwen met een buitenstaander wil zeggen dat je uit het dorp moet. Sterker nog als je in Tenganan geboren wordt dan blijf je daar je hele leven. Hij heet Maddi, dus is hij de 2e zoon want zijn oudere broer heet ……… Wayang. Hij heeft nog geen meisje gevonden waar hij mee wil trouwen. Zijn familie heeft ook een winkeltje en dat hebben alle andere families trouwens ook. Het is zeg maar de Balinese variant van Volendam. Best commercieel dus maar ondanks dat leuk om te zien. Maddi verteld wel dat ze het land waarop ze allemaal wonen geheel volgens de traditie niet mogen verkopen. Je krijgt een stukje land als je in het dorp geboren bent, het is dus eigenlijk geen eigendom maar je hebt het in bruikleen. Ondanks dat zie je wel verschil in huizen, je kunt zien wie er een goede baan heeft en wie niet.

Vervolgens gaan we naar Taman Soeka Sada Ujung, het Waterpaleis. Dit is gebouwd voor de laatste koning van Karangasem die regeerde van 1909 tot 1945. Het is er werkelijk schitterend. Een enorm groot terrein met heel veel tuin en verschillende gebouwen, erg mooi om te zien. Als je helemaal naar boven klimt heb je echt een schitterend uitzicht. Mount Agung in het noorden maar die lag in de mist, in het oosten zie je de oceaan, echt geweldig. We hebben er heerlijk rondgewandeld, veel foto’s gemaakt en genoten. Op weg naar de volgende bestemming, Tirta Gangga, herkennen we ineens de omgeving. Toen wij van Lovina beach onderweg waren naar Candidasa zijn we dezelfde route gereden. Nu blijkt pas dat wij vlak bij het Koninklijk zwembad gestopt zijn de vorige keer voor een schitterend uitzicht op het rijstveld. Kennelijk is dit een toeristische trekpleister, voor het eerst hebben we “ last” van ze. Ze willen perse op de foto staan die ik maak. Uiteindelijk lukt het om er toch een “paar” zonder toeristen te maken. Heel apart om te zien dat er ooit voor de koning een apart zwembad is gebouwd.

Rond 3 uur vanmiddag waren we weer terug in ons hotel. Gisterenochtend hadden we een stralende zon en vanaf een uur of 2 kwam de bewolking, net als op onze aankomstdag. Toen wij de tour boekte heb ik tegen Wim gezegd: misschien is het morgen wel andersom. Je raad het al: vanochtend bewolking en vanmiddag een stralende zon, puur mazzel natuurlijk (of toch niet?). Dus zijn we als een speer weer naar ons ligbed gegaan, boekje erbij, kopje koffie erbij, genieten maar!

En dan ineens is het morgen alweer verhuisdag en gaan we naar onze laatste bestemming: Kuta. Jaren geleden heeft men hier in Candidasa geprobeerd om een tweede Kuta te bouwen. Dat hebben we gezien aan de vele hotels, sommige staan leeg en te verpieteren. Het is tot nu toe niet gelukt. Nu krijgen we steeds van het personeel hier te horen: Kuta is zo druk, veel te veel toeristen. Jaloersheid? We gaan het morgen zien, volgens alle informatie is Kuta echt druk maar we zijn inmiddels zo relaxed dat we wel weer toe zijn aan een beetje gekkenhuis! Tenslotte zijn wij ook gewoon toeristen!

Jammer genoeg beginnen we dan ook aan onze laatste dagen op het heerlijke eiland Bali. Nog 4 nachten Kuta en dan vliegen we weer naar huis. Maar gelukkig is het nog niet zover.

Groetjes Wim en Leni

• 01 Augustus 2012 - 20:04

Lida:

Lekkere ligbedjes, zo te zien. Mooie foto''s, wel zielig die mooie haan. Geniet er nog lekker van en zeker van de warmte.

• 01 Augustus 2012 - 22:39

'' '' '':

Prachtig zeg bij het waterpaleis. En mooie stranden aan die kant van Bali.
    Een mooie en goede reis morgen en veel plezier in het levendige Kuta. Nog even lekker relaxen en van de zon genieten en..............lekker shoppen in Kuta. Geen zand vergeten mee te nemen he!
    Liefs van ons: Ab en Edith

• 02 Augustus 2012 - 11:56

Monique:

Zier er allemaal weer mooi uit
    Veel plezier nog

Dikke kuss van ons