Terug naar Ubud en Tanah Lot

Blijf op de hoogte en volg Wim en Leni

05 Augustus 2012 | Indonesië, Kuta

Om het af te leren zijn we gisteren (zaterdag) nog een keer op stap geweest. We zijn richting Ubud gegaan omdat we dat een mooiere omgeving vinden dan Kuta. Bovendien waren we niet toegekomen aan een bezoek aan een Batik winkel, we willen toch graag een verzilverde Ganesha, misschien de rijstvelden nog een keer en als laatste staat Tanah Lot op het programma. Nu hebben we nog niet echt veel zon gezien sinds we in Kuta zijn en zaterdag was er erg veel bewolking. We hopen dat in de loop van de dag de zon toch nog tevoorschijn zal komen. Ook deze chauffeur was er keurig op tijd en we voelde ons veilig met hem in het drukke verkeer.

Het is verrassend hoe de omgeving meteen anders is zodra we Kuta achter ons gelaten hebben. Wij denken dat het echte Bali pas buiten Kuta begint. Alhoewel het de hele dag erop lijkt alsof het gaat regenen blijft het wel droog. De eerste stop is de Batik winkel. Eerst even kijken hoe het allemaal gemaakt wordt. Het is een zeer langdurig proces, er zijn 8 stappen nodig voordat er iets moois ontstaat. Vervolgens gaan we de winkel in, prachtige dingen hangen er. Uiteindelijk na veel bekeken te hebben kopen we een Batik schilderij datwe allebei mooi vinden. Wij denken dat het heel mooi zal hangen boven de verwarming in de woonkamer op de witte muur. Maar we gaan het zien. Het hangt daar allemaal in een lijst maar je koopt alleen het schilderij. Makkelijk om mee te nemen dus. Als het schilderij uit de lijst is gehaald is het maar een zielig doekje maar we laten er thuis natuurlijk een mooie lijst om maken.

De volgende stop is een zilver smederij. Een moderne dit keer, echt schitterende sieraden hebben ze er. Stuk voor stuk met de hand gemaakt, althans dat zeggen ze. De prijzen zijn ook niet mis, we kopen niets want ik kan toch geen zilver dragen, gelukkig maar want het is echt duur. Neemt niet weg dat we het mooi en leuk vonden om het te zien. Het voordeel van een eigen auto met chauffeur is dat hij stopt waar we maar willen. En dat stoppen zomaar langs de weg is hier geen probleem, dat doet iedereen. We herkennen hier en daar behoorlijk wat van de omgeving. Het dringt tot ons door dat we al veel gezien hebben. Het leuke/mooie aan Ubud is dat er voor alle verschillende kunstwerken aparte straten zijn. Zo rijden we door een straat met houtsnijwerk, een hele straat vol stenen beelden, dan weer zilversmeden en dan weer schilderijen in alle vormen en kleuren.

Overigens zijn we onderweg weer heel veel rijstvelden tegen gekomen maar een wandeling zit er niet in vandaag. De volgende stop was dan ook voor schilderijen, volgens onze chauffeur van een hele bekende schilder. Er zitten echt geweldig mooie dingen bij maar wij hebben er helaas geen grote muur voor vrij. Bovendien zit onze koffer zo’n beetje vol en we hebben al ergens een klein schilderijtje gekocht. We besluiten vanwege de tijd het houtsnijwerk deze keer over te slaan en laten ons in Ubud centrum afzetten. We kennen de weg en we gaan onze Ganesha scoren. Geloof het of niet maar de mevrouw in de winkel herkende ons nog. Toen wij in Ubud een hotel hadden dachten wij nog dat we het overal konden kopen. Daarom hebben we hem niet gekocht want het was pas ons tweede hotel op Bali dus tijd genoeg. Nu is gebleken dat we het niet overal zien. We weten niet meer voor hoeveel we hem de vorige keer konden kopen maar nu hebben we een mooie prijs bedongen. Uiteindelijk hebben we 3 uur rondgelopen in Ubud en hebben het prima naar ons zin gehad. We hadden afgesproken dat we om 4 uur bij de chauffeur zouden zijn. Wij waren er een kwartier eerder en hij zag ons meteen. Op naar Tanah Lot dus, onze chauffeur is nog hoopvol dat er misschien toch een zonsondergang te zien is, wij hebben er een hard hoofd in.

We waren iets over 5-en bij Tanah Lot mmmmm………. Het was er een drukte van belang en echt heel veel toeristen. De looproute was strikt aangegeven en als je ervan af wilde wijken werd er via een omroepinstallatie geroepen dat je dat echt niet mocht. Nog steeds geen zon, het werd zelf steeds grijzer. De weg naar de tempel zelf was een dorp op zich met een heleboel kramen en een heleboel restaurants. De restaurants aan de kust verkochten met grote borden de zonsondergang. Toen wij eindelijk de tempel in beeld kregen was dat een enorme tegenvaller. Het was eb en in plaats van mooi in het water was er alleen modder, stenen en toeristen. Het viel ons tegen, we hebben er schitterende foto’s en schilderijen van gezien dus we geloven wel dat het echt mooi is maar voor ons een teleurstelling. We hebben veel mooiere dingen gezien! We konden het natuurlijk niet overslaan, misschien was onze verwachting wel te hoog. Een teleurstellend eind van een geweldig leuke dag.

Onze laatste dag vandaag begint met een heerlijk zonnetje. Tijdens het ontbijt zitten we nog erg te dubben of we nog een keer Tanah Lot een kans gaan geven maar besluiten dit niet te doen. Vandaag zijn we uitsluitend de hele dag aan de wandel en aan het winkelen geweest. Voor het eerst dat we hier zijn schijnt de hele dag de zon. Tussendoor zijn we even naar ons hotel teruggegaan om onze voeten rust te gunnen maar rond half 6 weer op pad want de zonsondergang zal wel mooi worden. We snappen echt niet waar nu ineens die wolken vandaan komen maar op het laatste nippertje zakt de zon achter een wolk. Inmiddels is het 21.00 uur en zitten we moe maar voldaan op onze kamer. Wim kijkt naar sport en ik zit dit stukje te schrijven.

Morgenochtend hebben we tijd genoeg om de koffer op ons gemak in te pakken want we worden pas om 12.30 uur opgehaald. We kijken terug op een geweldige vakantie en we hopen thuis nog lang na te genieten als we alle foto’s nog eens bekijken. Hong Kong ligt voor ons gevoel al zo ver achter ons dat we het bijna vergeten zijn. Bali is een geweldig mooi eiland, alle plaatsen waar we zijn geweest hadden wel iets. We weten niet goed wat we het mooist vonden maar in ieder geval gaat Kuta het niet winnen. We gaan er nog maar eens rustig een nachtje over slapen. Hoe onze terugreis is gegaan vertel ik als we weer thuis zijn.

Tot snel iedereen, Wim en Leni

• 05 Augustus 2012 - 20:30

Lida En Dirk:

Machtig mooi, dat batik. Je hebben echt genoten. Hier is het nog steeds knudde. Vandaag moessonregens. Een hele goeie terugreis gewenst.

• 05 Augustus 2012 - 21:58

'' '' '':

Mooi het batik schilderij dat jullie gekocht hebben. Zal er zeker prachtig hangen. Waarom staat de mooie verzilverde Ganesha niet op de foto? Nou we zien hem binnenkort thuis wel. Prachtige foto's van het strand met de mooie blauwe lucht.
    Nou jullie kunnen weer terugkijken op een ontzettend mooie reis he ! We wensen jullie 2 goede terug vluchten toe en zien jullie dinsdag op Schiphol. Want wij komen jullie ophalen. (Henk heeft vanavond gebeld en heeft gevraagd of wij jullie wilden ophalen). Dus: tot dinsdagochtend.
    Veel liefs Ab & Eé x

• 06 Augustus 2012 - 03:44

Leni:

e foto van de Ganesa bedacht ik pas later. Hij zit ingepakt en ik heb er niet aan gedacht. Maar we hebben nog meer gekocht wat ook nog niet op een foto staat LOL. Jullie gaan het zien en alvast bedankt voor het ophalen.

Liefs en tot morgen

• 17 Augustus 2012 - 12:17

Marian Den Ouden:

Hoi Wim en Leni,

Leuk om het reisverslag te lezen. Lijkt mij een hele belevenis. Grappig om te zien dat Leni zo'n waterrat is, ha,ha.